GORAN DRAGIĆ

THE DRAGON, GOGI, GILE, KOSEŠKI ZMAJ

Goran Dragić (6. maj 1986) je eden najboljših slovenskih košarkarjev ter športnikov vseh časov. Ljubljančan, oče dveh otrok in izjemna osebnost, ki se vsak dan trudi razmišljati pozitivno. V zgodovino slovenskega športa se je organizator igre med drugim vpisal kot prvi Slovenec, ki je nastopil na All Star tekmi Lige NBA (2017) in se uvrstil v All NBA Team (2014), ter kot kapetan slovenske reprezentance, ki je v Istanbulu leta 2017 z njim kot najboljšim igralcem osvojila naslov evropskih prvakov.

V slovenski reprezentanci vodi na obeh večnih lestvicah. Po številu nastopov je na prvem mestu z 90 odiganimi tekmami, na vrhu liste najboljših strelcev izbrane vrste pa s 1095 doseženimi točkami.

V Ligi NBA je levoroki organizator igre blestel 15 sezon, med letoma 2008 in 2023. V ZDA je oblekel dres Phoenix Suns, Houston Rockets, Miami Heat, Toronto Raptors, Brooklyn Nets, Chicago Bulls in Milwaukee Bucks. Največji uspeh je Gogi dosegel kot član zasedbe Miamija, s katerim se je leta 2020 prebil v veliki finale najmočnejšega košarkarskega klubskega tekmovanja na zemeljski obli. 

Posebej gre omeniti še nagrado MIP (Most improved player Lige NBA za sezono 2013/14), ki jo je Dragić prejel kot igralec moštva Phoenix Suns in to, da se je leta 2018 v dresu Miami Heat kot prvi slovenski košarkar uvrstil na prestižno tekmo NBA All-Star.

The Dragon, kot priljubljenemu Gogiju radi pravijo v ZDA, že od 2014 pripravlja svoj košarkarski kamp, leta 2020 pa je ustanovil še dobrodelno Fundacijo Goran Dragić, katere namen je prenavljanje in vzpostavitev pametnih košarkarskih igrišč po vsej Sloveniji ter skrb za socialno ali gibalno ogrožene otroke ter parašportnike.

Izraz legenda se v slovenskem športu pogosto zlorablja. A Gogi je legenda. Legenda z nogami trdno na tleh in z glavo ter srcem na pravem mestu.

Scroll to Top